Sijainti: Musiikkiteknologia -> Materiaalit -> Harjoitukset -> ES2-ohjelmointi
Päivitetty viimeksi 2005

ES-2 -syntetisaattorin ohjelmointi

 1. Ohjelmoi soundi, jossa osc1 on sini, osc2 sahalaita ja osc3 sahalaita. Osc1 soi oktaavia alempaa kuin osc2 ja osc3, ja osc2 on detunetettu -5 pykälää ja osc3 +5 pykälää. Miksaa kaikkia kolmea oskillaattoria lähes samassa suhteessa, tai osc1:sta vois laittaa vähän pienemmälle suhteessa osc2:een ja osc3:een.

  Nopea attack ja release, sustain-taso vahvistimessa on täysillä, mutta filtterissä (1 kpl tavallinen LO tai fat LPF, ei muuta) on lyhyehkö decay-aika ja sustain-taso noin 20% maksimiarvostaan. Lisäksi filtterissä on oltava aavistus resonanssia.

  Ohjelmoi nyt LFO1 (sini, taajuus n. 1-3 Hz) vaikuttamaan vain osc2:een, ja samoin osc3:een mutta siihen negatiivisesti (eli vastavaiheessa).

  Jos ei kuulosta vielä tarpeeksi paksulta, kokeile miten soundi muuttuu jos pistätkin LFO2:n vaikuttamaan lähes samoilla arvoilla kuin LFO1 mutta niin, että LFO1 -> osc2 ja LFO2 -> osc3. Nosta LFO:iden taajuuttaa 4-5 Hz:iin. Lopuksi lisää vielä flangeria...
 2. Sync-treeniä: Miksaa oskillaattoreiden ulostulot niin, että osc1=40%, osc2=60% ja osc3=0% (noin suurinpiirtein).

  Osc1 aaltomuoto kantti tai sini, ja osc2 aaltomuoto on "sync". Osc1 -12 ja osc2 +0 (eli niiden väli on 1 oktaavi).

  Reititä pitch bend vaikuttamaan vain osc2:n taajuuteen, ja poista bendin vaikutus muualta (ruudulla Bend-parametrin arvoksi nolla). Soitä jotain, väännä bendiä ja nauti.

  Seuraavaksi reititä Envelope2 vaikuttamaan osc2:n taajuuteen (positiivisesti) ja poista kuuluvilta osc1 kokonaan. Envelope 2:n parametrit kutakuinkin: Attack 0, Decay 40%, Sustain 20%, Release 30%. Pistä Env2 vaikuttamaan osc2:een koko ajan (eli ei ainoastaan silloin kun modulaatiowheeliä on väännetty).

  Lisää vielä HPF-filtteri kevyehköllä resonanssilla, ja pistä ENV2 vaikuttamaan myös sen cutoff-taajuuteen samalla tavalla kuin ENV2 vaikuttaa osc2:en taajuuteen.

  Muuta lopuksi ENV -> LFO1 (eli LFO1 vaikuttaa vain osc2:n taajuuteen), valitse LFO1:n aaltomuodoksi alin (eli liu'utettu random), taajuus 10-15 Hz ja pistä LFO1 moduloimaan osc2:sta tosi paljon. Soita koskettimiston ylintä oktaavia ja ihmettele...
 3. Väännä laitteesta mahdollisimman tuhti Van Halen: Jump -soundi.