Sijainti: Musiikkiteknologia -> Studio- ja äänitekniikka -> Harjoitukset -> Reititystehtävä
Päivitetty viimeksi 2004

Reititysharjoitus #1

Varaa studio etukäteen 1,5-2 tunniksi. Voit tehdä varauksen myös saman päivän aikana, mutta mitä aikaisemmin sen teet, sitä suuremmalla todennäköisyydellä saat sen haluamanasi ajankohtana.

Jos sinulla ei ole omaa magneettiavainta, pyydä vahtimesteita avaamaan ovi - koetan hoitaa sanan heille jotta saatte luvan käyttää studiota vaikka et mahdollisesti olekaan musiikkiteknologian tai musiikkituotannon päätoiminen opiskelija.

HUOM! Pyydä samalla mikrofonikaapin avain!

Ohjeet

 1. Laita sähköt päälle. Ensin "pääkatkaisin" ja tämän jälkeen loput, jos joku on ne jostain syystä (=väärin) sammuttanut. Jos et löytä studiosta yhtään CD-levyä, jossa musiikkia, hanki jostain sellainen (pyydä vaikka Janne Viksteniltä studiosta joku levy). Koetan järjestää mikkikaappiin yhden levyn tätä varten, jos sellaista ei muutoin hoidu.
 2. Avaa mikrofonikaappi ja ota sieltä kaksi tavallista (mielellään erilaista) dynaamista mikrofonia (esim Shure SM57 ja SM58). Ota mikkipiuhalaatikosta kaksi XLR-piuhaa ja kytke mikrofonit laulukopin seinäboxiin linjoihin 1 ja 8, ja jätä mikrofonit mikserin viereen pöydälle.
 3. Kytke mikserin vasemmalla puolella olevasta ristikytkentäpaneelista edellämainitut kaksi linjaa mikserin mikrofoni- syöttöihin kanaville 7 ja 8. Reititä signaalit masterväylään ja testaa että signaali kuuluu. Säädä gainit niin, että kun liu'ut ovat nominaaliasennossa (masterissa nolla ja molemmilla kanavilla nolla) ja puhut mikrofoniin reippaalla äänellä, mikserin master-ledit näyttävät kutakuinkin nollaa. Tämän jälkeen jätä liu'ut nollaan ja mykistä kanavat (mute, cut).
 4. Kytke CD-soitin kanavien 15 ja 16 linjasisäänmenoihin. Reititä ko. kanavat masterväylään (master bus, Ghost-pöydässä käytetään myös termiä MIX A), ota joku levy ja pistä soimaan, ja testaa että saat äänen kuulumaan. Säädä gainit niin, että kun pistät kaikki liukusäätimet nolla-asentoon (nominaaliasentoon) niin mikserin ulostulotasoa näyttävät ledit liikkuvat jossain nollan kieppeillä. Jätä liu'ut nollaan ja anna CD:n pyöriä.
 5. Nyt olet kytkenyt tavallaan kolme eri signaalilähdettä tai "soitinta" mikseriin ja olet saanut ne kuuluviin. Seuraavaksi pitäisi pystyä valmistautu äänittämään... eli kytke mikserin masterlähtö DAT-nauhurin sisäänmenoon. Paina DAT-nauhurista kerran REC-nappia ja tarkista, että sisäänmenoherkkyys on säädetty johonkin nron 3-4 kieppeille (kello 9-10) eli niin, että maksimissaan DATin mittarit näyttävät jotain -6 dB:n tasoa.
 6. Palauta DATin signaali mikserin 2-raitapaluu B:hen (2 TRK return jossa lukee -10 dB), ja tämän jälkeen poista kuuntelusta (CTRM source) MIX A. Valitse kuunneltavaksi signaaliksi 2TRK B. Varo kuunteluvoimakkuutta!
 7. Aja nyt kanavalla 7 oleva mikrofonisignaali ryhmään 3 (ainoastaan sinne), ja kanavalla 8 oleva signaali ryhmään 4 (ainoastaan sinne). Reititä ryhmät 3 ja 4 menemään master-busiin MONONA (eli molempiin kanaviin).
 8. Kytke kaikulaite mikserin apulähtöön 1 (aux 1), ja palauta kaikulaitteen signaali kanaville 17 ja 18 (line input), ja aja sieltä signaali ryhmiin 7 ja 8 (ei muualle).
 9. Aja apulähtö 1:een kanavalla 8 olevan mikrofonin signaali. Testaa että signaali menee
  • aux 1:n masteriin (AFL-kuuntelu)
  • kaikulaitteen sisäänmenoon (laitteen input-valot)
  • kaikusignaali palaa kanaville 17-18 (vihreät signal-ledit palavat, testaa myös SOLO-kuuntelua ja huomaa, ettei se vaikuta DATin mittareihin)
  • ja sieltä ryhmiin 7-8 (ryhmien ledit palavat)
  Tämän jälkeen reititä ryhmän 7 signaali master-busin vasempaan väylään ja ryhmän 8 signaali vastaavasti oikeaan.
 10. Aja lopuksi vielä CD:n signaalia kaikulaitteeseen.
 11. No niin, harjoitus on nyt tehty. Nollaa pöytä, pura piuhat ja mikrofonit ja vie ne takaisin paikoilleen. Lukitse mikrofonikaappi ja lopuksi sammuta sähköt sekä valot poistuessasi. Palauta avain/avaimet vahtimestareille.

[ Studio- ja äänitekniikka-sivulle ]