Sijainti: Musiikkiteknologia -> Studio- ja äänitekniikka -> Harjoitukset -> EQ-harjoitus
Päivitetty viimeksi 2003

Ekvalisointiharjoitus

Tyypillinen virhe miksattaessa on se, että kaiken maailman plugareita ja efektejä käytetään siksi, että ne ovat olemassa ja saatavilla eikä siksi, että soundi niiden käyttöä välttämättä vaatisi.

Erityisesti tämän huomaa ekvalisoinnissa. Yleensä hyvin ja optimaalisesti äänitettyä materiaalia ei juurikaan tarvitse korjata. Taajuuskorjaimen tyypillimmät käyttötarkoitukset tällöin ovat

  1. lähimikityksestä johtuvien korostusten leikkaaminen (vrt. proximity-efekti)
  2. lisää kirkkautta ja selkeyttä "tumppuihin" soundeihin

Tässä on tarkoitus harjoitella näitä molempia. Jotta tilanteesta ei tulisi liian helppo, sinun täytyy tehdä jokaisesta tehtävästä samanlainen taajuuskorjaus kuin malliääniklipissä.

HUOM! Bassotaajuuksien ekvalisointi kannattaa yleensä tehdä kaiuttimilla eikä kuulokkeilla. Projektistudion käyttöasteen vuoksi tee ekvalisointeja niin pitkälle kuin mahdollista iMac-luokassa kuulokkeilla, ja käy tekemässä loppuhionnat Projektistudiossa (alle puoli tuntia pitäisi riittää). Näin saat samalla kuvan siitä, miten kuulokkeiden ja kaiuttimien käyttö eroavat taajuuksien kuulemisen ja aistimisen osalta toisistaan.

Esivalmistelut

Luo ProTools-sessio (wav / 44.1kHz / 16bit), ja luo siihen 8 kpl monoraitoja. Nimeä ne seuraavalla tavalla: Adry, Aeq, Bdry, Beq, Cdry, Ceq, VoxDry, VoxEq. Lopuksi lisää jokaiselle CLEAN-raidalle yksi ProToolsin "sisäinen" taajuuskorjain (ei siis mitään REq:ta tai muuta "hienoa" plugaria, ihan nämä perusEQ:t riittävät tässä harjoituksessa).

Tehtävä 1: akustisen kitaran ekvalisointi A

Tässä ääninäytteessä oleva kitara on lähimikitetty niin, että koppa kumisee. Siksi sitä on paranneltu pienellä ekvalisoinnilla.

Klikkaa alla olevia linkkejä joko a) pitkään tai b) CTRL-näppäin pohjassa. Esiin ponnahtaa ponnahdusvalikko, josta pitäisi valita "Download link as...".

Tallenna molemmat äänitiedostot luomasi projektin Audio Files -kansioon.

A_clean.wav
A_eq.wav

Tuo molemmat soundit sessioon (import) ja laita ne raidoille Adry (A_clean) ja Aeq (A_eq).

Vertaa soundeja, ja tee puhtaaseen soundiin taajuuskorjaus YHDELLÄ AINOALLA TÄYSPARAMETRISELLÄ KORJAIMELLA niin että lopputulosta kuulostaa samalta kuin ekvalisoitu versio (A_eq.wav). Muista etsiä myös sopiva Q-arvo.

Tehtävä 2: akustisen kitaran ekvalisointia B

Sama kuin edellä, paitsi nyt ekvalisointia on tehty kaikilla neljällä korjaimella: High Shelf, Param1, Param2 sekä Low Shelf.

Lataa alla olevat soundifilet sessioosi samalla tavalla kuin edellisessä harjoituksessa ja ihan samalla tavalla tee ekvalisoinnista samankuuloinen kuin mallissa (B_eq.wav).

B_clean.wav
B_eq.wav

Tehtävä 3: Sähkökitara

Tässä esimerkissä alkuperäinen (clean) äänitiedosto on biisistä, missä kitara oli äänitetty niin että mukana oli jo äänittäjän sinne laittama taajuuskorjaus. Miksausvaiheessa toinen äänittäjä totesi soundin liian kieräksi ja ohueksi.

Lataa alla olevat soundifilet sessioosi samalla tavalla kuin edellisessä harjoituksessa ja ihan samalla tavalla tee ekvalisoinnista samankuuloinen kuin mallissa (C_eq.wav).

C_clean.wav
C_eq.wav

Tehtävä 4: Laulu

Lauluun kannattaa lähes aina pistää jonkin verran korostusta korkealle yläpäähän. Näin soundista tulee "avarampi", "kirkkaampi", "hengittävämpi" ja "erottuvampi".

Soundia voi olla käsitelty myös muulla tavalla, mutta sen saat selville ainoastaan kuuntelemalla...

Laulu_clean.wav
Laulu_eq.wav

[ Studio- ja äänitekniikka-sivulle ]