MaikkaVälikoe #4OhjelmaKeskusteluLopeta istuntoEtusivulleNavigointi


Jaksot:

1. Erilaisia virhetilanteita

2. Kun kone ryppyilee ¤
2.1 Ohjelma lukkiutuu
2.2 Ohjelma kaatuu
2.3 Entä kun kone hyytyy

3. Lopuksi


Linkit


Jakso 4: Vianetsintä


2. Kun kone ryppyilee

Nyt meille pitäisi olla selvää, mitä ovat laiteviat ja ohjelmistovirheet. Näistä ensimmäisten korjaus vaatii vähintään ruuvimeisselin käyttöä ja joskus uusien osien ostamista. Jälkimmäisistä selviää levykkeiden ja asetusmuutosten avulla. Tässä luvussa käydään läpi muutamia virhetilanteita ja millä logiikalla niistä selvitään.

On paljon ohjelmavirheitä, joiden tarkkaa paikallistamista KUKAAN ei pysty tekemään, ei edes ohjelman tekijä itse. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää jonkin asetuksen muuttaminen, koneen uudelleenkäynnistäminen ja sormien ristissä pitäminen, josko kone tämän jälkeen suostuisi toimimaan. Kyse on siis melkoisesta määrästä summamutikkaisia yrityksiä ja erehdyksiä. Hyvin harvoin vian varsinainen syy edes selviää, sillä kaikille riittää se, että kone tämän "huolto-operaation" jälkeen toimii edes jotenkuten luotettavasti.

2.1 Ohjelma lukkiutuu

Kun ohjelma ei pitkänkään odottelun jälkeen vastaa sille annettuihin komentoihin (sulje ikkuna, tallenna tiedosto tms), se on lukkiutunut. Se voi esimerkiksi odottaa jonkin resurssin vapautumista, joka taas odottaa jotain toimintoa ohjelmalta. Molemmat siis odottavat toisiaan eikä kumpikaan jatka, ennen kuin on saanut toiselta jotain. Myöskään muut ohjelmat eivät pääse suoritukseen, sillä lukkiutunut ohjelma varaa itselleen kaiken prosessorin ajan.

Tässä tilanteessa pitäisi malttaa odottaa ainakin minuutin verran. Jos sen jälkeen ei mitään ole tapahtunut, ongelmaan auttaa usein Ctrl+Alt+Del -näppäinkomento. Se avaa Windowsin ohjelmienhallinta-ikkunan, josta käsin ohjelmia voi pakottaa sulkeutumaan ("Lopeta tehtävä", End Task). Vain lukkiutunut ohjelma (Ei vastaa - Not responding) kannattaa lopettaa. Tallentamattomat muutokset tietenkin häviävät.

Operaation jälkeen kone kannattaisi käynnistää uudelleen, sillä Windows saattaa olla hieman epävakaa lukkiutumistilanteen jälkeen.

Takaisin alkuun2.2 Ohjelma kaatuu

Tähän liittyy yleensä jokin täysin käsittämätön virheilmoitus tyyliin "Fatal error in module xyeqr2b.exe" ja sen perään liuta heksadesimaalilukuja, joista jälleen kerran kukaan ei ihan oikeasti tajua yhtään mitään. Tästä ei kumminkaan kannata huolestua, sillä tämä ilmiö on Windowsin kanssa täysin luonnollinen asia. Vasta kun ohjelma kaatuu säännöllisesti kerran pari viikossa tai tiuhemmin niin kannattaa ryhtyä toimenpiteisiin. Suomeksi se tarkoittaa, että ohjelma asennetaan uudelleen. Jos sekään ei auta niin sitten asennetaan käyttöjärjestelmä ja kaikki ohjelmat uudelleen. Viimeistään tässä vaiheessa ongelmat häviävät - ainakin vähäksi aikaa.

2.3 Entä kun kone hyytyy

Kun kone alkaa kesken kaiken käyttäytymään omituisesti ja sen toiminta pätkii (näytön päivitys hidastuu, odotusajat pitenevät, ohjelma ei vastaa komentoihin), kannattaa ensimmäisenä hoitokeinona kokeilla koneen uudelleenkäynnistämistä. Yhdeksän kertaa kymmenestä se auttaa. Syytä en jää edes miettimään, pääasia että tämän jälkeen kone toimii niin kuin pitääkin.

Jos vika uusiutuu, kannattaa seurata, minkä ohjelmien tai toimintojen yhteydessä se ilmenee (modeemin käytön tai sleep-tilan jälkeen, jonkun pelin pelaamisen jälkeen...). Jos mitään yhteyttä käytettyjen laitteiden ja ohjelmien sekä hyytymisen välille ei löydetä ja vika aina vaan uusiutuu, suosittelen Windowsin (ja täten myös kaikkien ohjelmien) uudelleenasentamista. Tämä vie muutaman kerran asennuksen tehneeltä kumminkin vähemmän aikaa kuin vian paikallistaminen ja korjaaminen. Usein näiden vikojen syyn etsiminen on oikeasti täysin mahdotonta eikä niitä kannata alkaa sen enempää miettimään.

Erittäin tärkeää: Koneen voi käynnistää uudelleen neljällä eri tavalla:

1 ja 2 - Yritä ensin sammuttaa kone Windowsin Käynnistä-nappulalla. Jos se ei toimi niin sitten paina Ctrl+Alt+Del ja klikkaa "Sammuta" -painiketta (Shut Down). Näillä molemmilla tavoilla Windows saa itse hoitaa sammuttamisensa ja se ehtii tallentaa tiedostonsa ja asetuksensa, sammuttaa auki olevat ohjelmat nätisti ja niin edelleen. Tämä on käyttöjärjestelmän kannalta ns. hallittu alasajo.

3 - Kun kone on oikein pahasti jumissa ja Windows poissa pelistä, pitää kone sammuttaa ilman Windowsia. Koneen keskusyksikön etupaneelissa sijaitsee reset-kytkin, jota painamalla prosessorille lähetetään koneen uudelleenkäynnistyskomento. Koska tämä komento menee suoraan prosessorille, ei Windows pääse sammuttamaan itse itseään vaan kaikki sen keskeneräiset komennot jäävät suorittamatta loppuun. Ohjelmien kannalta se on siis varsin väkivaltainen vaihtoehto. Laitteiston kannalta se kumminkin on hallittu, tapahtuuhan se virtoja katkaisematta ja vieläpä prosessorin itsensä suorittamana.

4 - Joskus koneen saa niinkin sekaisin, ettei edes reset-kytkin toimi. Tällöin ei enää ole muita vaihtoehtoja kuin kajota virtakytkimeen. Virran sammuttamisen jälkeen pitäisi koneen antaa "levähtää" vähän aikaa rauhassa ja vasta muutamien sekuntien kuluttua kytkeä virta uudelleen. Tällaista käynnistystapaa, jossa koko laitteisto on hetken aikaa ilman virtaa, sanotaan kylmäkäynnistämiseksi.

Resetoinnin ja kylmäkäynnistämisen erona on se, että jälkimmäisessä kaikki koneen sähköiset muistialueet tyhjenevät. Resetoinnissa esimerkiksi jonnekin näytönohjaimen muistialueisiin saattaa jäädä jotain muistinrippeitä, eikä se vastaa 100-prosenttisesti kylmäkäynnistystä. Usein miten tästä ei tosin ole mitään haittaa, mutta on hyvä tietää näiden käynnistystapojen periaatteellinen ero.

Takaisin alkuunSeuraava luku

 

© Antti Karvonen & HYLTKK/S122