MaikkaVälikoe #3OhjelmaKeskusteluLopeta istuntoEtusivulleNavigointi


Jaksot:

1. Kovalevyn huoltaminen

2. Ympäristön muokkaus

3. Ohjelmien asennus ja poisto

4. Roskakori

5. Virustentorjunta ¤
5.1 Mitä virukset ovat?
5.2 Leviäminen
5.3 Tartuntaoireet
5.4 Hoito

6. Varmuuskopiointi

7. Näppäinkomennot

8. Tiedonsiirto koneiden välillä

9. Koneen laajennus ja päivitys

10. YhteenvetoJakso 3: Ylläpito ja huolto


5. Virustentorjunta

5.1 Mitä virukset ovat?

Tietokonevirukset eivät nimestään huolimatta kuulu biologiseen sodankäyntiin. Ne ovat pieniä tietokoneohjelmia, jotka pyrkivät lisääntymään ja leviämään ohjelmasta toiseen ja sitä kautta edelleen koneesta toiseen. Virus vaatii aina isäntäohjelman toimiakseen, joskin eräissä tapauksissa isäntäohjelmaa ei heti miellä ohjelmaksi. Isäntänä voi toimia esim. tekstinkäsittelyohjelman tiedostolta vaikuttava tiedosto tai levykkeellä oleva käynnistyslohko. Joskus se on internetin hämäristä (ei-virallisista) sivustoista löytyvä pieni ohjelma tai peli. Virukset ovat aina ihmisen kirjoittamia.

Virukset voivat "piiloutua" harmittomalta näyttäviin ohjelmiin ujuttamalla omaa koodiaan alkuperäisen ohjelman sisään. Seuraavassa kuvassa näemme tavallisen ohjelmatiedoston, jonka suorittaminen alkaa ohjelman alkupäästä:

Jos virus pääsee "suoritukseen" eli antamaan prosessorille käskyjä (kuten mikä tahansa ohjelma) se kopioi itsensä ohjelmatiedoston loppupäähän. Ohjelman alkuun se vielä lisää hyppykomennon virusosioon, jolloin ohjelman käynnistyessä suoritetaan ensiksi vähän aikaa viruksen koodia ja tämän jälkeen vasta varsinaisen ohjelman koodia.

Virukset ovat aina vaarallisia tai ainakin haitallisia, vaikka niiden olemassaoloa ei aina päälle huomaa ja siten saattavat vaikuttaa harmittomilta. Vaikka virukset eivät aiheuttaisi välttämättä tahallista vahinkoa, ne hankaloittavat koneen toimintaa epäsuorasti kuluttamalla levytilaa, aiheuttaen yhteensopivuusongelmia, hidastaen konetta jne. Virukset sisältävät varsin usein myös ohjelmointivirheitä, jotka saattavat aiheuttaa vahinkoa ja koneiden kaatumisia.

5.2 Leviäminen

Virus ei tartu eikä leviä koneesta toiseen, ellei virusta kantavaa ohjelmaa suoriteta. Se siis tarttuu vain, jos jokin viruksen sisältävä ohjelma avataan tai tietokone käynnistetään levyke levyasemassa - tällöinhän suoritetaan levykkeen käynnistyssektorilla oleva ohjelma.

Viruksen kantajana voi siis olla jokin ohjelma tai levykkeen käynnistyssektori. Viimeisen vuoden aikana ovat ns. makrovirukset yleistyneet niin, että nyt ne edustavat virusten ylivoimaista enemmistöä. Makrojen avulla voidaan esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmassa automatisoida joitakin toimintoja. Makroja siis suoritetaan joten nekin kykenevät levittämään viruksia. Makroviruksia on erityisesti tehty Microsoft Word-dokumentteihin ja jonkin verran Excel-dokumentteihin. Uusinta uutta ovat Microsoftin Outlook Express-ohjelmaan tehdyt makrovirukset, esimerkkinä kuuluisa Loveletter-virus vuoden takaa.

Virukset eivät kuitenkaan leviä tavallisen sähköpostin välityksellä. Postin liitteenä lähetetyt ohjelmat ja dokumentit voivat kuitenkin sisältää viruksia.

Yleisimmät ohjeet virusten leviämisen estämiseksi:

- Hanki ajan tasalla oleva virustentorjuntaohjelma (esim. F-Prot, McAfee, Norton tms.). Muista päivittää sitä säännöllisesti ja usein, sillä uusia viruksia ilmestyy lähes viikoittain.

- Älä käytä tuntemattomista lähteistä peräisin olevia testaamattomia ohjelmia. Ennen ohjelman suorittamista testaa se virustentorjuntaohjelmalla.

- Kun käytät levykettäsi toisessa tietokoneessa, pidä huoli, että sen kirjoitussuojaus on päällä (levykkeen molemmat nurkat ovat auki). Näin mahdollisesti saastunut tietokone ei pääse kirjoittamaan levykkeellesi virusohjelmia tai muuta vastaavaa.

- Jos käytät Microsoft Wordia tai Exceliä, estä makrojen käyttö!!! Ohjeet löytät ko. ohjelman ohjeistosta.

- Yksi hyvä tapa estää makroviruksien leviäminen on käyttää tallennuksessa Word-muodon sijaan aina rtf-muotoa (Rich Text Format). Se ei sisällä makroja eikä täten viruksiakaan. Lisäksi se on paljon yhteensopivampi ja luotettavampi kuin Wordin oma formaatti (*.doc).

- Älä käynnistä konetta tuntematon levyke levykeasemassa. Käynnistyksen yhteydessä levykkeen käynnistyssektorilla piilevä virus pääsee suoritukseen eli leviämään. Voit halutessasi estää levykkeeltä käynnistämisen muuttamalla koneen asetuksia SETUP-ohjelmalla.

Takaisin alkuun5.3 Tartuntaoireet

Jos tietokone alkaa tehdä erittäin kummallisia asioita kesken käytön, voi oireilun takana olla virus. Diagnoosia hankaloittaa se, että Windows-käyttöjärjestelmä itsessään sisältää niin paljon ohjelmointivirheitä (ns. bugeja) että hyvin moni omituisuus kuuluukin käyttöjärjestelmän "ominaisuuksiin".

Perinteisiä virusten aiheuttamia oireita ovat:

- tiedostojen häviäminen tai siirtyminen hakemistosta toiseen

- koneen satunnainen jumittuminen tilanteissa, joissa se ennen toimi hyvin (usein myös Windowsin oma syy, ei viruksen)

- näytön asetusten satunnainen muuttuminen

- koneen selvä hidastuminen aikaisempaan verrattuna ilman uusien ohjelmien asentamista tai muita muutoksia

- kone käynnistelee uudestaan itsekseen

5.4 Hoito

Jos virus on kumminkin päässyt yllättämään, voi sen poistaa kovalevyltä ajan tasalla olevalla virustentorjuntaohjelmalla. Joskus virus saattaa olla niin hankala, että tietokone täytyy käynnistää puhtaalta (viruksettomalta) levykkeeltä, jotta sen saa poistettua.

Jos halut lisätietoja viruksista niin niitä löydä seuraavilta sivuilta. Kun klikkaat haluamaasi linkkiä niin selaimeesi ilmestyy uusi ikkuna, josta löydät lisää tietoa viruksista. Kun haluat jatkaa kurssimateriaalin parissa, sulje ko. ikkuna painamalla x-merkkiä ikkunan yläkulmassa. Materiaali ei kuulu kurssin opetussisältöön.

 • TKK:n virusopas
 • HY:n virusopas
 • Tarjolla on myös viimeisimpiä tilastoja viruksista, jos jotakuta sattuu kiinnostamaan. Nekään eivät kuulu kurssin opetussisältöön vaan ovat tässä vaan kiinnostuneita varten.

  EXTRA: Tilastoja

  Takaisin alkuun  Seuraava luku

   

  © Antti Karvonen & HYLTKK/S122