MaikkaVälikoe #3OhjelmaKeskusteluLopeta istuntoEtusivulleNavigointi


Jaksot:

1. Kovalevyn huoltaminen

2. Ympäristön muokkaus

3. Ohjelmien asennus ja poisto ¤

4. Roskakori

5. Virustentorjunta

6. Varmuuskopiointi

7. Näppäinkomennot

8. Tiedonsiirto koneiden välillä

9. Koneen laajennus ja päivitys

10. YhteenvetoJakso 3: Ylläpito ja huolto


3. Ohjelmien asennus ja poisto

Kaikkien nykyisten ohjelmien asennus tehdään niiden mukana tulleen asennusohjelman avulla. Se löytyy joko levykkeen tai rompun juuresta nimellä asenna.exe, setup.exe tai install.exe. Joskus se käynnistyy myös automaattisesti kun CD-ROM:in laittaa romppuasemaan.

Asennusohjelma osaa tehdä automaattisesti järjestelmään kaikki ohjelman tarvitsemat muutokset ja lisäykset. Se ei ainoastaan kopioi ohjelmatiedostoja ja luo niille kansioita, vaan lisää usein Windowsiin rutiinikirjastoja (ns. dll-tiedostoja) ja muita tiedostoja, muuttaa Windowsin asetuksia, luo valmiiksi pikakuvakkeet ohjelman käyttämiseksi ja lopulta kirjaa kaikki tekemänsä muutokset muistiin. Viimeksi mainittu mahdollistaa eri puolille kovalevyä sijoitetun ohjelman poistamisen kokonaan järjestelmästä ja tehtyjen muutosten perumisen.

Vinkki: näiden järjestelmämuutosten vuoksi ohjelmia ei voida jälkikäteen siirtää hakemistosta toiseen. Tämän tekemiseksi asennus pitää ensin poistaa ja sitten asentaa ohjelma uudestaan haluttuun hakemistoon.

Asennusohjelma toimii useimmiten lähes täysin itsenäisesti. Se ainoastaan kysyy käyttäjältä, mihin hakemistoon ohjelma asennetaan ja mahdollisesti antaa käyttäjän valita joitakin asennusoptioita (täysasennus/mukautettu asennus/minimiasennus).

Rutiinikirjastot eli dll-tiedostot

Vihje: Ohjelmia voi myös asentaa valitsemalla Käynnistä --> Asetukset --> Ohjauspaneeli ja sieltä "Lisää/poista sovellus" (Start --> Setup --> Control Panel, Add/Remove Programs). Samaisesta paikasta voi siis myös poistaa tietokoneeseen asennettuja ohjelmia. TÄRKEÄ!! Ohjelmaa ei tule poistaa kovalevyltä heittämällä sen kansioita roskakoriin, sillä tällöin kaikki Windowsiin tehdyt muutokset jäävät voimaan ja voivat häiritä jonkin verran koneen toimintaa. Ohjelmatiedostoja ei saa myöskään samaisesta syystä siirtää hakemistosta toiseen.

TÄRKEÄÄ: Kun ohjelma halutaan asentaa uudestaan, pitää vanha asennus ensin poistaa. Vasta tämän jälkeen asennetaan ohjelma uudestaan alkuperäislevykkeiltä tai -rompulta käsin.

Jos koneeseen tullaan asentamaan paljon ohjelmia, voisi olla fiksumpaa lajitella ohjelmat alihakemistoihin. Esimerkiksi kaikki grafiikkaohjelmat omaan kansioon, pelit toiseen ja hyöty- ja verkko-ohjelmat kolmanteen. Näin kaikki ohjelmat eivät sijaitse samassa hakemistossa. Nyrkkisääntönä sanotaan, että yhden hakemiston alla saisi olla enintään 10-15 alihakemistoa ja/tai tiedostoa. Tällä ei ole kuitenkaan mitään merkitystä koneen toiminnan kannalta - se ainoastaan selkeyttää hakemistopuun rakennetta käyttäjän näkökulmasta.

Sama pätee Käynnistä --> Ohjelmat -valikon rakenteeseen. Sielläkään kaikkien ohjelmien ei tarvitse olla samalla tasolla vaan niitä voi ryhmitellä aihepiirien tai käyttäjien mukaan.

Takaisin alkuunSeuraava luku

 

© Antti Karvonen & HYLTKK/S122