MaikkaVälikoe #3OhjelmaKeskusteluLopeta istuntoEtusivulleNavigointi


Jaksot:

1. Kovalevyn huoltaminen

2. Ympäristön muokkaus ¤
2.1 Työpöydän sisältö
2.2 Pikakuvakkeet
2.3 Käynnistä-valikon muokkaus
2.4 Automaattisesti käynnistyvät ohjelmat
2.5 Ohjauspaneelin toiminnot

3. Ohjelmien asennus ja poisto

4. Roskakori

5. Virustentorjunta

6. Varmuuskopiointi

7. Näppäinkomennot

8. Tiedonsiirto koneiden välillä

9. Koneen laajennus ja päivitys

10. YhteenvetoJakso 3: Ylläpito ja huolto


2. Ympäristön muokkaus

Jokaisella käyttäjällä on omat mieltymyksensä ja tapansa järjestellä asioita. Tässä luvussa tutustumme eri tapoihin muokata työympäristöstämme mielemme mukainen.

2.1 Työpöydän sisältö

Seuraavaksi käydään läpi mitä elementtejä Windowsin työpöytä pitää sisällään. Kiinnitä erityisesti huomiosi pikakuvakkeisiin, sillä niiden avulla yleisimpien ohjelmien ja dokumenttien käyttö helpottuu huomattavasti. Lisäksi niiden avulla voidaan jotkut ohjelmat ohjelmoida käynnistymään automaattisesti silloin, kun tietokone käynnistetään. Siksi pikakuvakkeista on ihan oma lukunsa heti tämän luvun jälkeen, jossa esitellään lisää erilaisia tapoja luoda pikakuvakkeita.

Muutoinkin seuraava MikroPC:n materiaali sisältää hyviä käyttöohjeita ja vinkkejä. Esimerkiksi siellä neuvotaan näppärä tapa luoda uusia kansioita ikkunoihin tai työpöydälle käyttämällä oikeanpuoleista hiiren nappia (Pikavalikko).

Sivut ovat siis MikroPC:n materiaalia ja avautuvat toiseen selaimen ikkunaan. Kun olet käynyt kaikki 6 kohtaa läpi, sulje MikroPC:n ikkuna ja voit jatkaa opiskelua tämän materiaalin parissa.

MikroPC:n sivuille


2.2 Pikakuvakkeet

Yleiseksi tavaksi on tullut sijoittaa eniten käytetyt ohjelmat työpöydälle tai Käynnistä-painikkeesta avautuvaan valikkoon. Näin ne ovat aina nopeasti löydettävissä. Ohjelma ei kuitenkaan sijaitse työpöydällä tai valikossa vaan kovalevyllä. Pikakuvake on ikään kuin kopio alkuperäisestä tiedostosta. Se ei kumminkaan ole identtinen kopio eikä se sisällä samaa informaatiota kuin alkuperäinen tiedosto: sen ainoana sisältönä on osoite eli viite alkuperäiseen tiedostoon tai hakemistoon. Pikakuvakkeen poistaminen ei tuhoa itse ohjelmatiedostoa. Pikakuvakkeen erotat muista kuvakkeista siinä näkyvästä pienestä nuolesta.

Windowsin työpöydällä näkyvät "Oma Tietokone", "Verkkoympäristö", "Internet", "Roskakori" ja "Saapuneet" -kuvakkeet eivät siis ole pikakuvakkeita (My Computer, Network Neighborhood, Recycle Bin, Inbox).

Seuraavaksi esittelen kolme erilaista tapaa tehdä pikakuvakkeita. Niitä on vielä muutama lisää, mutta henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että ne ovat niin kömpelöitä ja hitaita, ettei niitä kannata opetella. Niille sitä paitsi löytyy riittävät ohjeet Windowsin ohjeista hakusanalla "Pikakuvake" (Shortcuts).

Aloitamme kaikista käyttökelpoisimmalla, jonka jälkeen esitellään sen eräs variaatio. Kolmas menetelmä on erikoistapaus, jonka avulla voidaan luoda pikakuvakkeita erittäin helposti mutta vain ja ainoastaan Käynnistä-valikkoon.

Tapa 1: Ensin valitaan se kohde, josta pikakuvake tehdään. Klikkaa halumaasi kohdetta oikealla hiiren painikkeella ja valitse pikavalikosta "Luo pikakuvake". Uusi pikakuvake ilmestyy samaan ikkunaan kuin missä kohdekin on. Tämän jälkeen voit siirtää pikakuvakkeen esim. työpöydälle tai toiseen ikkunaan.

Tapa 2: Edellinen menetelmä koostui kahdesta osasta: luotiin pikakuvake ja sitten se siirrettiin haluttuun paikkaan. Nyt esittelen toisen menetelmän, joka yhdistää nämä molemmat komennot yhdeksi toimenpiteeksi. Tartu kohteeseen oikeanpuoleisella hiiren napilla, pidä nappi pohjassa ja siirrä kohde haluamaasi ikkunaan (tai työpöydälle). Kun vapautat hiiren napin, ruutuun ilmestyy ponnahdusvalikko, josta voit valita neljän vaihtoehdon väliltä:

Myös klikkaaminen valikon ulkopuolelle peruu toiminnon (tuo peruuttaminenhan tarkoitti jotain ihan muuta, terveisiä vaan Microsoftin kääntäjille).

Tapa 3: Nyt yksi jippo miten luoda pikakuvake suoraan käynnistysvalikkoon: siirrä haluamasi tiedoston tai kansion kuvake Käynnistä-painikkeen päälle (vasen nappi) ja vapauta hiiren nappi. Se oli siinä.

Pikakuvakkeen luomisen jälkeen voit muuttaa sen nimeä ja kuvaketta sekä ohjelmoida sille haluamasi pikanäppäimen. Seuraavassa harjoituksessa juuri näitä asioita eli luodaan muutama pikakuvake ja niiden ominaisuuksia muunnellaan. Samalla selitetään, mitä tuo pikakuvakkeen pikanäppäin oikein tarkoittaa.

Takaisin alkuunHarjoitus

Harjoitus #11:

Harjoitellaan pikakuvakkeiden tekoa sekä niiden ominaisuuksien muuttamista. Tehtävä on pakollinen, sillä näitä taitoja tarvitaan myös seuraavien harjoitusten tekemisessä. Pikakuvakkeiden avulla voidaan toteuttaa myös jonkin verran automatisoituja toimintoja. Niiden hallitseminen on siksi hyvin keskeistä Windowsia käytettäessä.

Ohjeet:

Luodaan ensin työpöydälle kaksi pikakuvaketta: toinen kurssin alkupuolella luomastamme "OmaKoneTutuksi" -hakemistosta sekä toinen WordPad-ohjelmasta.

1 - Avaa Resurssienhallinta painamalla Lippu+E (jos koneessasi ei ole Windows95-näppäimistöä, valitse Käynnistä --> Ohjelmat --> Resurssienhallinta, Start --> Programs--> Windows Explorer).

2 - Etsi "OmaKoneTutuksi" -kansio C-kovalevyn juuresta (ikkunan vasen puolisko, jos C-levy ei ole vielä "aukaistu" niin paina sen vieressä olevaa '+' -merkkiä).

3 - Tartu "OmaKoneTutuksi" -kansioon oikeanpuoleisella hiiren napilla ja siirrä kansio työpöydälle. Valitse pikavalikosta "Luo pikakuvake tähän" (Create Shortcut(s) here).

4 - Klikkaa C-levyaseman Windows-hakemiston kuvaketta (vasen puoli). Nyt sen pitäisi olla aktivoitu (maalattu).

5 - Selaa ikkunan oikeanpuoleista osiota ja etsi sieltä "Write.exe" tai "Write" -niminen tiedosto. Etsimisen helpottamiseksi voit painaa Nimi-sarakkeen nimeä (siis sanaa "nimi"). Näin voit järjestää tiedostot aakkosjärjestykseen (tai käänteiseen aakkosjärjestykseen).

6 - Tartu Write.exe -tiedostoon hiiren oikeanpuoleisella napilla ja siirrä se työpöydälle. Valitse pikavalikosta "Luo pikakuvake tähän" (Create Shortcut(s) here).

Nyt olet luonut kaksi pikakuvaketta työpöydälle. Nyt kun vielä Resurssienhallinta-ohjelma on auki teemme vielä kolmannen pikakuvakkeen, tällä kertaa suoraan Käynnistä-valikkoon.

7 - Etsi samaisesta Windows-hakemistosta "Calc" tai "Calc.exe" -tiedosto.

8 - Tartu siihen (vasen nappi) ja siirrä se Käynnistä-painikkeen päälle. Vapauta hiiren nappi.

9 - Klikkaa Käynnistä. Valikon yläosaan on ilmestynyt Calc-niminen pikakuvake.

Seuraavaksi muutamme pikakuvakkeiden ominaisuuksia. Ensin annamme uuden nimen ja sitten määrittelemme pikanäppäimen. Sen avulla pikakuvakkeen voin avata näppäimistöstä käsin ilman hiiren napin painallusta.

10 - Klikkaa "Pikakuva Write" -pikakuvaketta hiiren oikeanpuoleisella napilla ja valitse pikavalikosta "Nimeä uudelleen" (Rename). Tämän jälkeen kirjoita suoraan näppäimistöstä käsin "Oikotie WordPadiin".

11 - Klikkaa samaa pikakuvaketta uudellaan oikeanpuoleisella hiiren napilla: valitse pikavalikosta "Ominaisuudet" (Properties).

12 - Valitse "Pikakuvake"-välilehti (Shortcut).

13 - Klikkaa hiirellä Pikanäppäin-kenttään (valkea alue, jossa lukee "Ei mitään", Shortcut Key).

14 - Paina W-kirjainta. Jos kenttään ei ilmesty "Ctrl+Alt+W" tämä näppäinyhdistelmä on jo varattu: kokeile siis jotain muuta kirjainta, esimerkiksi O:ta.

15 - Paina OK-painiketta.

Nyt olemme ohjelmoineet WordPadille näppäinkomennon. Varmista, ettei ko. ohjelma ole auki (jos on niin sulje se).

16 - Avaa Calc-laskin Käynnistä-valikosta.

17 - Paina tämän jälkeen Ctrl+Alt+W tai AltGr+W. WordPad avautuu!

Vielä testaamme yhden jutun eli vaihdamme työpöydällä olevan "Pikakuvake OmaKoneTutuksi" -kuvakkeen kuvaa. Sulje sitä ennen Calc- ja WordPad-ohjelmat.

18 - Klikkaa pikakuvaketta hiiren oikeanpuoleisella napilla ja valitse pikavalikosta "Ominaisuudet" (Properties).

19 - Valitse "Pikakuvake"-välilehti (Shortcut).

20 - Paina "Vaihda kuvake" -painiketta (Change Icon).

21 - Selaa kuvakelistaa oikealle kunnes löydät mieleisesi kuvakkeen (esim. puu).

22 - Paina OK (ei ikkunan alareunassa vaan heti niiden kuvakkeiden alapuolella).

23 - Paina uudestaan OK.

Odota muutama sekunti ja huomaat kuvakkeen muuttuneen.


Takaisin alkuunHarjoitus on nyt suoritettu. Jos haluat voit poistaa työpöydälle tekemäsi kuvakkeet. Seuraavassa luvussa opettelemme, miten voit muokata ja poistaa Käynnistä-valikon pikakuvakkeita.

2.3 Käynnistä-valikon muokkaus

Pikakuvakkeita voit siirrellä ja kopioida paikasta toiseen sekä ryhmittää niitä alihakemistoihin ihan samalla tavalla kuin kaikkia muitakin tiedostoja. Itse asiassa kaikki Käynnistä --> Ohjelmat-kansion kohteet ovat pikakuvakkeita. Avaa Käynnistä-valikko klikkaamalla hiiren oikeanpuoleisella napilla Käynnistä-valikkoa ja tutki sen sisältöä. Vertaa "Ohjelmat"-kansion sisältöä siihen valikkoon, joka löytyy Käynnistä --> Ohjelmat. Ne ovat identtiset!

Itse olen laittanut kaikki eniten käyttämäni ohjelmat yhteen Käynnistä-painikkeen alta löytyvään kansioon - täten minun ei tarvitse mennä kovin alas kansiohierarkiassa niiden löytämiseksi.

Lisäksi olen asettanut kaikille näppäinoikotiet, joiden avulla saan avattua minkä tahansa paljon käyttämäni ohjelman sekunnin murto-osassa (no, itse latautumisaikoihin nämä oikotiet eivät ikävä kyllä vaikuta, avaamiskomennostahan tässä on vain kyse). Pikanäppäimenä käytä joko ohjelman nimeä (W-WordPad) tai ohjelmankäyttötarkoitusta (O-Office, G-grafiikka tms). Pääasia kumminkin on, että itse muistaa ohjelmoimansa näppäinoikotiet - saat käyttää ihan omaa logiikkaasi (tai "logiikattomuuttasi"). Näppäinoikoteiden ohjelmoiminen on käyty läpi edellisessä luvussa.

Näppäinyhdistelmä Ladattava ohjelma
Ctrl+Alt+W WordPad
Ctrl+Alt+M Mikseri eli ääntenvoimakkuuden säätö (äänikorttia varten)
Ctrl+Alt+L Laskin (Calculator)
Ctrl+Alt+Z WinZip -pakkausohjelma
Ctrl+Alt+N Netscape - selain
Ctrl+F2 Nettiyhteys (puhelinsoitto modeemipankkiin: Yliopisto1)

Vinkki: näppäimistön välilyöntinäppäimen oikealla puolella sijaitseva AltGr-näppäin vastaa Ctrl+Alt-yhdistelmää. Siis

AltGr+Z = Ctrl+Alt+Z

Poikkeuksena kumminkin erikoisyhdistelmä Ctrl+Alt+Del, joka ei toimi AltGr+Del -näppäinyhdistelmällä.

Erityisen käyttökelpoisiksi nämä näppisoikotiet tekee se piirre, että ne toimivat kaikista ohjelmista käsin. Kun olen esimerkiksi kirjoittamassa WordPadilla jotain niin senkun painan AltGr+N ja Netscape alkaa latautua. Ei tarvitse lähteä etsimään mitään valikkoja tai suljeskella ikkunoita. Erittäin näppärää.

Takaisin alkuunHarjoitus

Harjoitus #12:

Tässä vapaaehtoisessa tehtävässä kerrataan miten voit määritellä lempiohjelmiesi lataamiseksi kätevät näppäinoikotiet. Jos muistat miten tämä tehtiin, voit siirtyä seuraavaan kappaleeseen "Automaattisesti käynnistyvät ohjelmat".

1 - Etsi paljon käyttämäsi ohjelman pikakuvake tai luo sille uusi. Pikakuvakkeiden luonti opeteltiin edellisessä luvussa. Valmiiksi asennettujen ohjelmien pikakuvakkeet löydät klikkaamalla Käynnistä-painiketta hiiren oikeanpuoleisella napilla ja valitsemalla ponnahdusvalikosta "Avaa" (Start --> Open)
.
Avaa ikkunasta "Ohjelmat" (Programs)

ja etsi haluamasi ohjelman pikakuvake.

2 - Klikkaa pikakuvaketta hiiren oikeanpuoleisella napilla. Valitse "Ominaisuudet" ja siitä "Pikakuvake"-välilehti (Properties, Shortcut).

Siirry Pikanäppäin-kenttään ja paina sitä näppäintä tai näppäinyhdistelmää, jonka haluat aukaisevan ko. pikakuvakkeen. Jos painat ainoastaan näppäimistön yhtä näppäintä, lisää järjestelmä automaattisesti Ctrl- ja Alt-näppäimet näppäinyhdistelmään.

HUOM! Vältä ohjelmoimasta kahdelle ohjelmalle samaa pikanäppäintä.

Vinkki: klikkaamalla hiiren oikeanpuoleisella napilla sanaa "Pikanäppäin" saat lisätietoja aiheesta. Siinä mm. kerrotaan, mitä näppäimiä voi käyttää pikanäppäiminä.

Pikanäppäinoikotien käyttämiseksi täytyy pitää kaikki yhdistelmään kuuluvat näppäimet yhtäaikaa pohjassa (esim. Ctrl+Alt+Z). Helpoiten tämä onnistuu siten, että ensin painetaan alas Ctrl ja Alt-näppäimet. Ne pidetään pohjassa ja valitaan kolmas näppäin ('Z'). Tämän jälkeen kaikki näppäimet voidaan vapauttaa.

Pikakuvakkeen voi poistaa samalla tavalla kuin minkä tahansa tiedoston: siirtämällä sen roskakoriin tai valitsemalla pikavalikosta (hiiren oikea nappi) "Poista" (Delete).


2.4 Automaattisesti käynnistyvät ohjelmat

Windows avaa aina käynnistämisenä yhteydessä kaikki Käynnistys-kansiossa olevat ohjelmat (Käynnistä --> Ohjelmat --> Käynnistys, Start --> Programs --> StartUp). Kopioimalla tai siirtämällä sinne lempiohjelmiensa pikakuvakkeet saa ne aina automaattisesti käyttöönsä, kun koneen pistää päälle. Olen monille tuttaville laittanut sinne esimerkiksi Netscapen ja MS-Wordin pikakuvakkeet. Ohjelmien lisäksi myös dokumentit voidaan "ohjelmoida" avautumaan automaattisesti.

Voit sijoittaa oman koneesi "Käynnistys"-kansioon niiden ohjelmien tai dokumenttien pikakuvakkeet, joita tarvitset lähes joka kerta kun käytät konetta. Itse teen tämän siten, että

1 - Avaan Käynnistä-valikon klikkaamalla hiiren oikeanpuoleisella napilla Käynnistä-painiketta.

2 - Avaan Ohjelmat-kansion.

3 - Kopioin "Käynnistys"-kansioon haluamani pikakuvakkeet. Jos niitä ei vielä ole, voin luoda ne vaikka lennosta siirtämällä ko. tiedoston tähän kansioon käyttämällä hiiren oikeanpuoleista nappia. Voit tehdä tämän tietenkin ihan itseksesikin mutta niille, jotka tuntevat olonsa hieman epävarmaksi olen laatinut tarkemmat ohjeet seuraavan harjoituksen muodossa. Kyseinen tapa on hieman hitaampi kuin edellä neuvottu, mutta helpompi, sillä se neuvoo koko ajan käyttäjää.

Takaisin alkuunHarjoitus

Harjoitus #13:

Tässä harjoituksessa opetellaan miten ohjelmat voidaan saada käynnistymään automaattisesti tietokoneen käynnistyksen yhteydessä. Tätä varten sinun tulee tietää kuinka pikakuvakkeet toimivat ja miten niitä luodaan. Jos olet tässä kohtaa aivan pihalla niin rohkaise mielesi ja kysy muilta neuvoa keskusteluryhmien kautta. Myös ohjaaja eli minä seuraan mitä keskusteluryhmässä tapahtuu ja annan neuvoja siellä julkituotuihin ongelmiin.

Kun olet tehnyt harjoituksen voit siirtyä seuraavan lukuun "Ohjauspaneelin toiminnot".

Ohjeet:

1 - Etsi Windowsin ohjeista kuinka jokin ohjelma voidaan laittaa käynnistymään automaattisesti (hakusana: "Käynnistys-kansio", StartUp folder).

2 - Automatisoi WordPad ja Laskin -ohjelmat. Ne löytyvät Windows-hakemistosta nimillä Calc ja Write. Ohjelmien pikakuvakkeet tulee lisätä "Käynnistys"-kansioon.

Seuraavan kerran kun käynnistät koneen, latautuvat nämä ohjelmat automaattisesti. Automatisoinnin voit poistaa samalla tavalla kuin olet sen lisännytkin eli

Käynnistä --> Asetukset --> Tehtäväpalkki --> "Käynnistä-valikon ohjelmat" -välilehti ja sieltä "Poista" (Start --> Settings --> TaskBar --> Start Menu Programs, Remove). Tämän jälkeen seuraat vain Windowsin antamia ohjeita.Jos et ymmärtänyt tai osannut... eli ennen kuin huudat apua

Kertaa vielä näistä menetelmistä se, joka sinun mielestäsi on helpoin.


2.5 Ohjauspaneelin toiminnot

Ohjauspaneelista voi muuttaa koneen ja laitteiden asetuksia. Esimerkiksi hiiren nopeuden ja herkkyyden säätäminen sekä näytön asetusten vaihtaminen tehdään ohjauspaneelin välityksellä.

Jos haluat lisätietoja ohjauspaneelin eri osista niin niitä löydät Windowsin ohjeista tai seuraavilta MikroPC:n sivuilta. Kun klikkaat linkkiä niin selaimestasi ilmestyy uusi ikkuna, josta löydät ohjauspaneelin esittelyn. Kun haluat jatkaa kurssimateriaalin parissa, sulje ko. ikkuna painamalla x-merkkiä ikkunan yläkulmassa.


Lisätietoa ohjauspaneelin osista

Takaisin alkuunSeuraava luku

 

© Antti Karvonen & HYLTKK/S122