MaikkaVälikoe #3OhjelmaKeskusteluLopeta istuntoEtusivulleNavigointi


Jaksot:

1. Kovalevyn huoltaminen

2. Ympäristön muokkaus

3. Ohjelmien asennus ja poisto

4. Roskakori

5. Virustentorjunta

6. Varmuuskopiointi

7. Näppäinkomennot

8. Tiedonsiirto koneiden välillä

9. Koneen laajennus ja päivitys

10. Yhteenveto

Linkit
Jakso 3: Ylläpito ja huolto

Tietokonetta voi käyttää siististi ja hallitusti jolloin kaikki tiedot ja ohjelmat ovat helposti saatavilla ja niiden sijainti noudattaa edes jonkunlaista logiikkaa. Olen lyhyen elämäni aikana kuitenkin törmännyt useaan koneeseen, jossa kaikki käyttäjän tekemät dokumentit, työt, gradut ja työpaikkahakemukset sijaitsevat hujan hajan pitkin kovalevyjä. Ohjelmatkin saattavat sijaita ilman minkäänlaista järjestystä ja johdonmukaisuutta missä sattuu. Tällaisen kaaoksen siivoaminen ja huoltaminen on varsin työlästä ja usein turhauttavaakin. Tiedostojen lajitteleminen alihakemistoihin tuo selkeyttä ylläpitoon ja koneen käyttöön.

Muutenkin tietokoneen käyttöön liittyy eräitä suositeltavia käytäntöjä ja vinkkejä, joiden avulla sen käyttö helpottuu ja selkeytyy - näin jää enemmän aikaa varsinaisen työn tekemiseen kun ei tarvitse koko ajan olla kamppailemassa koneen kanssa siitä kumpi on parempi tai kumpi määrää. Tässä jaksossa käymme läpi näistä ylläpito-ohjeista yleisimmät, ja jos jotain teitä askarruttavaa ongelmaa ei ole käsitelty niin kysykää siitä keskusteluryhmässä - ehkä joku keksii sille tai on jo keksinyt ratkaisun.

Osa käsiteltävistä asioista ovat käyttöjärjestelmästä riippumattomia, mutta jaksossa käsitellään myös erityisesti Windowsiin liittyviä ohjelmia ja ratkaisuja.


Pari esimerkkiä inhimillisestä tietämättömyydestä:

Tiedostojen älyttömän hankala kopiointimenetelmä

Olin kerran eräässä atk-luokassa lukemassa sähköpostejani ja huomasin vieressäni työskentelevän henkilön toistavan koko ajan samaa kuviota: hänellä oli yhdessä ikkunassa noin 500 tiedostoa joita hän yksi kerrallaan kopioi levykkeelle. Yhden tiedoston kopioiduttuaan hän siirtyi takaisin siihen ikkunaan, missä kaikki kopioitava tiedostot sijaitsivat. Sitten hän etsi sieltä sellaisen tiedoston, jota ei ollut vielä kopioinut (lienee hyvin vaikea muistaa sadannen tiedoston jälkeen), tarttui sen kuvakkeeseen ja siirsi sen levyke-ikkunaan. Muutaman sekunnin kestävän kopioinnin jälkeen hän siirtyi takaisin 500 tiedoston pariin etsimään seuraavaa kopioitavaa tiedostoa. Ellei joku olisi hänelle sanonut, että tiedostoja voi kopioida useampia kuin yksi kerrallaan, hänellä olisi mennyt tähän normaalisti alle minuutin kestävään operaatioon noin tunti ellei enemmänkin.

Jos tietokonetta käytettäessä jokin operaatio pitää toistaa niin lähes aina tällöin tehdään jotain väärin. Tietokonehan tekee nimenomaan automaattista tietojenkäsittelyä - sen tehtävä on hoitaa puolestamme toistamisesta vaativat tehtävät ja automatisoida ne. Eräänä käytännön esimerkkinä olen demonstroinut tekstinkäsittelyohjelmia. Kirjoitetussa tekstissä ei koskaan tarvita kahta välilyöntiä peräkkäin.- saatika sitten useampia. Jos joku on pistämässä niitä muutamia peräjälkeen, on hän tekemässä jotain väärin: sarkainten ja marginaalisisennysten käyttö voisi olla paikallaan. Rivivaihtonäppäintäkään ei modernin tekstinkäsittely tunne - Return-näppäin tarkoittaa kappaleenvaihtoa, rivinvaihdon tekee tekstinkäsittelyohjelma itse automaattisesti. Sitä ei siis missään nimessä saa laittaa joka rivin loppuun!

Ei enää käynnistysodotteluja

Monesti koneen käyttö alkaa siten, että virtakytkin pistetään päälle ja sen jälkeen odotetaan minuutti tai pari käyttöjärjestelmän lataamista. Odottelun jälkeen käynnistetään ne samat ohjelmat kuin aina ennenkin - ja taas odotellaan erinäisiä hetkiä ja minuutteja. Joskus kone halutaan myös kytkeä verkkoon, jolloin siihen pitää ladata oikea verkko-ohjelma ja syöttää salasanat ja käyttäjätunnukset joka kerta käynnistämisen yhteydessä. Yhteensä koneen saattaminen käyttövalmiiksi voi viedä useitakin minuutteja - ja tämä tapahtuu joka ikinen kerta kun kone käynnistetään. Lähes kaiken voi kumminkin automatisoida - aamulla töihin tullessa sen kun tökkäsee virran vaan päälle ja koneen käynnistyessä käy riisumassa takkinsa, lukee paperipostinsa tai käy kioskilla ostamassa maitoa aamuteehensä. Takaisin työpöydän ääreen saavuttaessa sekä kone ja ohjelmat odottavat käyttövalmiina.

Ohjelmien automaattisen avaamisen ohjeet esitellään myöhemmässä vaiheessa tässä jaksossa. Kiireisimmät voivat tietenkin etsiä neuvoja Windowsin ohjeista hakusanalla "Käynnistys-kansio, ohjelmien lisääminen" (StartUp Folder, adding programs to).

Takaisin alkuunSeuraava luku

 

© Antti Karvonen & HYLTKK/S122