MaikkaVälikoe #2OhjelmaKeskusteluLopeta istuntoEtusivulleNavigointi


Jaksot:

1. Taustatietoja

2. Tehtävät

3. Ajurit ¤

4. Virtuaalimuisti

5. Tiedoston tallennus

6. YhteenvetoJakso 2: Käyttöjärjestelmä


3. Ajurit

Erimerkkiset ja -malliset laitteet toimivat eri tavoin ja jokaisella on oma käskykantansa. Esimerkiksi vain mustaa tulostava mustesuihkutulostin ei ymmärrä värien valintaan tai niiden sekoittamiseen liittyviä komentoja. Väritulostin tarvitsee värien käsittelemiseen omat käskynsä, jotka taasen ovat mustavalkokoneelle täyttä hepreaa.

KJ:hin lisätään laitteen asentamisen yhteydessä pieni ohjelmapätkä, joka ottaa hoitaakseen tämän laitteen kanssa keskustelemisen. Näitä pikku palikoita kutsutaan laiteajureiksi (engl. device driver) tai yksinkertaisesti vain ajureiksi. Ilman oikeaa ajuria KJ ei pysty kontrolloimaan laitetta tai ei ainakaan saa siitä kaikkia ominaisuuksia irti.

Huom! Windowsin suomenkielinen versio käyttää ajurista erheellisesti nimitystä "ohjain". Ohjain tarkoittaa kumminkin fyysistä laitetta (device controller) eikä ajuria (driver).

Vinkki: Mistä ajurit löytyvät?

Joskus kun jokin laite toimittuaan pitkän aikaa kunnolla alkaakin ryppyillä tai käyttäytyä omituisesti, voi olla syytä etsiä vikaa ajureista - ne voivat korruptoitua eli vioittua, jolloin ajureiden uudelleenasentaminen voi auttaa asiaa. Tämä pätee eritoten silloin, jos koneeseen ei ole ennen ongelmien alkamista tehty mitään radikaaleja muutoksia kuten lisätty uutta laitetta tai asennettu suurta ohjelmistopakettia.

Ohjeet uuden ohjaimen asentamiseen tai vanhan päivittämiseen/uudelleenasentamiseen löydät Windowsin ohjeista hakusanalla "Asentaminen, laiteohjaimet" (drivers, adding or changing).

Takaisin alkuunSeuraava luku

 

© Antti Karvonen & HYLTKK/S122