MaikkaVälikoe #2OhjelmaKeskusteluLopeta istuntoEtusivulleNavigointi


Jaksot:

1. Taustatietoja ¤

2. Tehtävät

3. Ajurit

4. Virtuaalimuisti

5. Tiedoston tallennus

6. YhteenvetoJakso 2: Käyttöjärjestelmä


1. Taustatietoja

Käyttöjärjestelmä on ohjelma, joka koneen käynnistyessä latautuu automaattisesti muistiin. Se pidetään muistissa koko tietokoneen päälläolon ajan. Ennen vanhaan käyttöjärjestelmä oli hyvin pieni ja yksinkertainen - lähinnä se oli tarkoitettu tiedostojen kopioimista ja ohjelmien lataamista varten. Nykyään sen tehtävät ovat paljon vaativammat ja monimutkaisemmat.

Vielä 15 vuotta sitten tietokoneita käytettiin lähes yksinomaan näppäimistön avulla eli kaikki ja toiminnot piti kirjoittaa tietokoneen ruudulle. Käytännössä komennot piti osata ulkomuistista. Tässä pari esimerkkiä Windowsia edeltäneen MS-DOS -käyttöjärjestelmän komennoista:

Esimerkkejä DOS-komennoistaTermi DOS tulee sanoista Disk Operating System. Alkujaan se suunniteltiin yksinomaan levykkeiden hallitsemista ja ohjelmien lataamista varten.


Hankalien komentojen ulkoa opettelu esti matti meikäläisen pääsyn tietokoneen ääreen. Applen kehittämä Macintosh-käyttöjärjestelmä 80-luvun puolessa välissä oli ensimmäinen graafinen systeemi, jota oppi käyttämään todistettavasti 2-vuotias lapsikin. Muutamaa vuotta myöhemmin myös PC-maailmaan saatiin pitkän odottelun jälkeen vähän vastaavanlainen järjestelmä Microsoftin ja IBM:n julkaistessa Windows- ja OS/2 -ohjelmistonsa.

Käyttöjärjestelmistä puhuttaessa keskitytään usein siihen miltä ne näyttävät ja kuinka helppo niitä on käyttää. Tätä osaa ohjelmasta joka näkyy ja tuntuu käyttäjälle kutsutaan käyttöliittymäksi. Käyttöjärjestelmän tehtäviin kuuluu kumminkin paljon muutakin kuin näyttää hyvältä ja olla helppokäyttöinen. Se hoitaa ohjelmien käynnistämisen sekä muistin ja muiden yhteisten resurssien jaon ohjelmien kesken (modeemi, näppäimistö, näyttö, levykeasema jne.). Sen tarkoitus on myös estää koneen lukkiutuminen ja jonkun ohjelman kaatuessa selvitä tilanteesta niin, ettei koko kone tästä hyydy. Jos näin pääsee käymään, eli käyttöjärjestelmä menettää kontrollin laitteistosta, tietokone sekoaa tai kaatuu kokonaan.

Asiasta kiinnostuneille tässä olisi tarjolla pari kuvaa Macintosh-käyttöjärjestelmän työpöydästä sekä OS/2:sen työpöydästä. Kuvien latautumiseen menee pieni tovi joten klikkaa linkkiä vain, jos jaksat odottaa kymmenisen sekuntia (avautuvat omiin ikkunoihinsa).


MacOS

Macintosh-työpöytä nykyään. Huomaa vasemmassa ylänurkassa kuuluisa Omena-valikko, jonka Microsoft kopioi Käynnistä-painikkeeksi.


http://www.xmission.com/~yackd/TheMerger/UserInterfaces/MacOS-Desktop.jpg
(jonkun sotkuinen MacOS8-työpöytä, tarttis siivota vähän...)


OS/2

http://www.os2ezine.com/contests/screenshot98/index.html
(OS/2-työpöytien suunnittelukilpailu!!)

Takaisin alkuunSeuraava luku

 

© Antti Karvonen & HYLTKK/S122