MaikkaVälikoe #1OhjelmaKeskusteluLopeta istuntoEtusivulleNavigointi


Jaksot:

1. Tietokone käyttöesineenä

2. Mikrotietokoneet

3. Tietokoneen sisäinen elämä

4. Massamuistit

5. Emolevy ja muut vermeet

6. Ja kone käynnistyy...

7. Yhteenveto ¤

Jakso 1: Laitteisto


7. Yhteenveto

Jos tietokonetta verrattaisiin ihmiseen niin aivoja vastaisi prosessori. Emolevy olisi verenkiertoelimistö ja luusto, lyhytaikaisen muistin tehtäviä hoitaisi RAM ja levykkeet sekä kovalevy korvaisivat pitkäaikaisen muistin. Tietokoneen aisteina, silminä, korvina, suuna ja käsinä toimisivat oheis- ja lisälaitteet (äänikortti, hiiri, näppäimistö, näyttö). Nämä "aistit" prosessoriin kytkevänä hermostona toimii tietokoneen emolevyllä oleva väylä.

Tietokone toimii aina jonkin ohjelman mukaisesti. Ohjelma on tallennettu tietokoneen kovalevylle josta se ladataan RAM- eli keskusmuistiin. Keskusmuistista tätä ohjelmaa suoritetaan komento kerrallaan. Laskutoimitusten tulosten perusteella ohjelman suoritusjärjestystä voidaan muuttaa kesken kaiken: suoritus voidaan esimerkiksi keskeyttää tai ohjelmassa voidaan hypätä johonkin toiseen kohtaan. Näin tietokone voi "reagoida" käyttäjän antamiin komentoihin.

Jos haluat etsiä emolevyltä tässä jaksossa esiteltyjä tietokoneen osia, niin klikkaa alla olevaa linkkiä. Selaimestasi ilmestyy uusi ikkuna, jossa on kuva emolevystä. Klikkaamalla eri kohtia kuvassa saat lähikuvan ko. kohteesta sekä lyhyen selityksen. Painamalla kuvan alapuolella olevaa pientä punaista nuolta pääset takaisin emolevykuvaan. Kun haluat jatkaa kurssimateriaalin parissa, sulje ko. ikkuna painamalla merkkiä ikkunan yläkulmassa.


Etsi kuvasta
- PCI-ja ISA-väyläisen korttipaikat
- BIOS-muisti sekä sen paristo
- kovalevyjen EIDE-liittimet
- muistikampojen liittimet sekä
- sarja- ja rinnakkaisportit


Kuva emolevystä


Siirry tekemään välikoetta!

Takaisin alkuunSeuraava luku

 

© Antti Karvonen & HYLTKK/S122