MaikkaVälikoe #1OhjelmaKeskusteluLopeta istuntoEtusivulleNavigointi


Jaksot:

1. Tietokone käyttöesineenä

2. Mikrotietokoneet

3. Tietokoneen sisäinen elämä

4. Massamuistit

5. Emolevy ja muut vermeet

6. Ja kone käynnistyy... ¤

7. Yhteenveto

Jakso 1: Laitteisto


6. Ja kone käynnistyy...

Tietokoneen emolevyllä sijaitsevat ROM-muistipiirit pitävät sisällään BIOS-ohjelmiston, joka muodostuu joukosta konekielisiä rutiiniohjelmia. Nämä ohjelmat ohjaavat tiettyjä laitteita, kuten näppäimistöä näyttöä. Sovellusohjelmat ja käyttöjärjestelmä kutsuvat näitä rutiineja eli ne toimivat tavallaan niiden apuvälineinä. Samat piirit sisältävät myös tietokoneen käynnistymisohjelman, joka määrää mitä tehdään ja missä järjestyksessä silloin kun tietokone pistetään päälle.

ROM tulee sanoista Read Only Memory. ROM-muistipiirit ovat RAM-muistia hitaampia eikä niiden sisältö tyhjene virran loputtua. Nimensä mukaisesti niiden sisältöä ei voi muuttaa.


1 - Virtalähde antaa sähköä ja pistää tuulettimen ja kovalevyn pyörimään. Prosessori ryhtyy suorittamaan BIOS-alustusohjelmaa, joka toimii seuraavasti:

2 - Oheislaitteet aktivoidaan. Näytölle ilmestyy viiva-kursori ruudun oikeaan ylänurkkaan.

3 - Suoritetaan laajahko laitteiston testiohjelma, joka tutkii laiteympäristöä sekä muistit. Tietokoneen levykeasema päästelee ääniä ja ruudun vasemmassa yläkulmassa vilisee numeroita muistia testattaessa. Jos testin aikana löytyy virheitä, niitä vastaava virhekoodi tulostetaan näytölle ja koneen käynnistys keskeytyy.

4 - Testiohjelman läpäistyään kone käy läpi laajennuskortit ja lataa niistä mahdollisia BIOS:n lisäosia. Kun kaikki on valmiina tulostuu BIOS-valmistajan tunnus näytölle.

5 - Seuraavaksi alustusohjelma siirtyy tutkimaan laitteiden asetuksia. Jos niistä löytyy ristiriitaisuuksia tai päällekkäisyyksiä (kaksi laitetta käyttävät samaa muistia tms.) tulostetaan tästä virheilmoitus. Joissain tapauksissa käynnistetään SETUP-ohjelma, jonka avulla käyttäjä voi muuttaa laitteiston virheellisiä asetuksia.

6 - Jos kaikki on mennyt hyvin etsitään A:- aseman levykkeeltä käynnistyssektoria. Jos asemassa ei ole levykettä siirrytään etsimään sitä kovalevyltä. Käynnistyslohkon löydettyä prosessori siirtyy suorittamaan sen sisältämää ohjelmaa, joka on yleensä käyttöjärjestelmän latausohjelma. Ruutuun ilmestyy teksti "Käynnistetään Windows 95..." tai vastaavaa.

SETUP-ohjelma ja CMOS

Takaisin alkuun



Seuraava luku

 

© Antti Karvonen & HYLTKK/S122