MaikkaVälikoe #1OhjelmaKeskusteluLopeta istuntoEtusivulleNavigointi


Jaksot:

1. Tietokone käyttöesineenä ¤
Esimerkkejä erilaisista tietokoneista

2. Mikrotietokoneet

3. Tietokoneen sisäinen elämä

4. Massamuistit

5. Emolevy ja muut vermeet

6. Ja kone käynnistyy...

7. Yhteenveto

Jakso 1: Laitteisto


1. Tietokone käyttöesineenä

Puhekielessä sana tietokone tarkoittaa joka kodin ja toimiston pöydällä makaavaa laitekokonaisuutta, joka koostuu muutaman litran vetoisesta keskusyksiköstä sekä siihen piuhoilla liitetyistä oheislaitteista, yleisimmin näppäimistöstä, näytöstä (kansankielessä monitori) sekä hiirestä.

Laitteisto (engl. hardware)

Näitä oheislaitteita tarvitaan ensisijaisesti tietokoneen ohjaamiseen ja tiedon syöttämiseen sekä tietokoneen toiminnan seuraamiseen (ruudulle ilmestyy tekstiä tai kuvia). Käyttötarpeesta riippuen siihen voidaan kytkeä myös muita eksoottisempia lisälaitteita, kuten viivakoodinlukija hintalappujen lukemista varten tai äänikortti musiikin toistamiseen ja taltioimiseen.

Mikrotietokonetta eli tuota edellä mainittua pöytätietokonetta voidaan käyttää useaan eri tarkoitukseen. Se on kuin keittiön monitoimikone, joka jauhaa, vaahdottaa, sekoittaa, silppuaa ja viipaloi, kunhan siihen vaan vaihdetaan sopiva terä. Tietokoneessa tuota vaihdettavaa terää vastaa sovellusohjelma. Ohjelmaa vaihdettaessa myös tietokoneen sovellusalue vaihtuu. Koti- ja toimistokäytössä yleisimmät sovellusalueet ovat tekstinkäsittely ja piirtäminen, taulukkolaskenta sekä viihde eli pelit ja internetin käyttäminen.

Tietokone on kuitenkin kaikkea muutakin. Käytämme niitä joka päivä tietämättämme soittaessamme lankapuhelimella tai kännykällä, nostaessamme pankkiautomaateista rahaa ja ohjelmoidessamme videota nauhoittamaan mukavan filmin sunnuntai-iltojemme iloksi. Tietokone voitaisiin määritellä ohjelmoitavaksi (useimmiten nykyään sähköiseksi) laitteeksi, joka osaa laskea ja päätellä.

Tietokonejärjestelmä:
  • laitteisto (engl. hardware)
  • ohjelmisto (engl. software)


Extra: Esimerkkejä erilaisista tietokoneista

Takaisin alkuunSeuraava luku

 

© Antti Karvonen & HYLTKK/S122