MaikkaVälikoeOhjelmaKeskusteluLopeta istuntoEtusivulleNavigointi


Jaksot:

Orientaatio

Muutama vinkki kurssin suorittamista varten ¤

Resurssienhallinta


Muutama vinkki kurssin suorittamista varten

 1. Linkkejä ei tarvitse kaksoisklikata - yksi hiiren napin painallus riittää. Tämä pätee kaikkiin www-sivuihin, ei siis vain tämän kurssin sivustoon.

 2. WWW-selainta ei tarvitse sulkea siksi aikaa kun käyttää muita ohjelmia. Sen voi jättää taustalle pyörimään, jolloin se on koko ajan muistissa heti valmiina käytettäväksi. Tämä pätee kaikkiin ohjelmiin. Esimerkiksi muutamia harjoituksia tehdessäsi sinun ei missään nimessä tarvitse sulkea selainta - jos haluat ikkunan jostain syystä pois näytöltä niin sen kun siirrät sen taustalle painamalla -painiketta ikkunan oikeassa yläkulmassa. Ohjelman saa takaisin näkymään valitsemalla sen näytön alareunassa olevasta tehtäväpalkista (siitä, josta löytyvät mm. kello ja Käynnistä-painike).

 3. Merkintä Käynnistä --> Ohjelmat --> Apuohjelmat --> Järjestelmätyökalut tarkoittaa tätä:

  eli ensin klikataan Käynnistä-painiketta, sitten valitaan "Ohjelmat" ja sieltä "Apuohjelmat" ja lopuksi vielä "Järjestelmätyökalut".

  HUOM! Tähän tarvitaan vain yksi klikkaus, joka tehdään Käynnistä-painikkeeseen. Toinen klikkaus tarvitaan vasta varsinaisen ohjelman avaamiseksi. Nuo välivaiheet (Ohjelmat --> Apuohjelmat --> Järjestelmätyökalut) avautuvat automaattisesti.

 4. Harjoituksia tehdessäsi sinun täytyy vaihdella jatkuvasti kahden ohjelman välillä: tehtävän ohjeet ovat selaimessa ja varsinaista tehtävää teet mm. WordPad-ohjelmalla. Jatkuva edestakainen ohjelmien vaihtaminen onnistuu kaikista helpoimmin näppäinkomennolla Alt+Sarkain.

  Merkintä Alt+Sarkain tarkoittaa näiden kahden näppäimen yhtäaikaista painallusta. Tämä tehdään siten, että ensin painetaan alt-näppäin pohjaan esimerkiksi peukalolla ja pidetään se pohjassa. Sitten painetaan lyhyesti sarkain-näppäintä samalla tavalla kuin tekstiä kirjoittaessa; sitä ei siis jätetä pohjaan. Tämän jälkeen alt-näppäin vapautetaan. Tätä näppäinkomentoa tulet tarvitsemaan useaan otteeseen kurssin aikana. Jos se ei ole sinulle entuudestaan tuttu niin opettele sen käyttö jo nyt:

  Avaa Käynnistä-valikosta WordPad-ohjelma (Käynnistä --> Ohjelmat --> Apuohjelmat --> WordPad, Start --> Programs --> Accessories --> WordPad). Tämän jälkeen näytölle ilmestyy WordPad-ohjelman ikkuna. Pääset takaisin tähän ikkunaan painamalla Alt+Sarkain. Painamalla Alt+Sarkain vielä uudestaan pääset jälleen WordPad-ohjelmaan. Tämän jälkeen voit sulkea WordPadin.

 5. Kurssimateriaalissa viitataan muutamaan otteeseen ns. Windows-hakemistoon. Tämä hakemisto sisältää Windows-käyttöjärjestelmän. Se löytyy lähes aina C-levyaseman juuresta (C:\Windows), mutta jos käyttämäsi tietokoneen Windows on asennettu poikkeavasti, saattaa ko. hakemisto sijaita toisaalla.

 6. Kenen koneella työskentelet?

  Muutamien tehtävien suorittaminen vaatii, että voit ja saat käynnistää uudelleen käytössäsi olevan tietokoneen. Tämä ei ole aina itsestään selvää, sillä voi nimittäin olla mahdollista, että jos toimit tällä hetkellä esim. jonkun pienyrityksen tiloissa ja tietokoneesi toimii jonkinlaisena palvelimena. Tällöin sen sammuttaminen voi katkaista nettiyhteyden tai estää jaetun tulostimen käytön. Tällaiset atk-ratkaisut ovat erittäin harvinaisia mutta kuitenkin on mahdollista, että jossain on käytössä tämmöisiä ihmevirityksiä. Kotikoneen sammuttamisesta ei tietenkään tule mitään harmia. Ota siis selvää koneen omistajalta tai yrityksen atk-ylläpidolta, että voit tehdä seuraavat harjoituksissa pyydetyt operaatiot:

  • tietokoneen uudelleenkäynnistäminen
  • kovalevyn eheytys
  • kovalevyn virheiden korjaus ScanDisk-ohjelmalla

  Ne eivät missään nimessä voi vahingoittaa konetta vaan päinvastoin ovat osa sen huoltamista. Kyse on lähinnä periaatteesta.

 7. Mistä etsiä apua ja lisätietoja
  Itse lähden useimmiten ensimmäisenä etsimään neuvoja Windowsin (tai ko. ohjelman) ohjeista. Niistä löytää hyvin usein ratkaisun ongelmaan eikä sen hakemiseen mene kovin kauaa aikaa. Jos ohjeet eivät kuitenkaan auta käännyn seuraavaksi jonkun asiantuntijan puoleen (jos sellainen sattuu olemaan saatavilla) tai yritän etsiä tietoa Internetistä hakurobottien avulla.

Takaisin alkuunLyhyt opaste Windowsin ohjeiden käyttöön

Mistä se löytyy?

Vaihtoehto 1: Käynnistä-painikkeen alta: Käynnistä --> Ohje (Start --> Help)
Vaihtoehto 2: Resurssienhallinta (Explorer)-ohjelman oikeanpuoleisin valikko

Käyttöohjeet:

Ohjeet sisältävät kolme välilehteä, joita voi vaihtaa klikkaamalla halutun välilehden nimeä:

1 - Sisällys (Contents)
2 - Hakemisto (Index)
3 - Etsi (Find)

Näistä tärkein ja hyödyllisin on Hakemisto. Tällöin hakukenttään kirjoitetaan sopiva hakusana - esimerkiksi romppuaseman kirjaintunnuksen muuttamiseksi "CD". Sitä mukaan kuin hakusanaa kirjoitetaan niin alla olevaan kenttään ilmestyy aiheeseen liittyviä otsikkoja. Sopivalta näyttävän löydettyäsi sen kun kaksoisklikkaat sitä ja alat lukea ohjeita.

Jos kokeilemallasi hakusanalla ei löydy oikeaa aihetta niin voit kokeilla Etsi-välilehteä. Siinäkin hakukenttään kirjoitetaan sopivalta tuntuva hakusana ja selataan alla olevaa listaa josko sieltä löytyisi etsitty ohje - tällä kertaa hakusanana on "vaihtaa" ja etsittävä otsikko on "Levyaseman ja CD-aseman kirjaimen vaihtaminen":

Etsi-välilehden haussa etsitään tietokannasta kaikki ne ohjeet, jotka sisältävät hakusanan muodossa tai toisessa - vaihtoehtoja tulee siis paljon enemmän kuin Hakemisto-välilehdestä.

Vinkki: Ennen ensimmäistä käyttökertaa Windowsin täytyy rakentaa Etsi-hakua varten pienehkö tietokanta, josta se sitten etsii hakusanan sisältäviä otsikkoja. Pieni odottelu ensimmäisellä käyttökerralla on siis ihan normaalia.

Ongelmana on oikeiden hakusanojen löytäminen. Microsoft nimittäin on suomentanut ohjelmansa erittäin huonosti ja käyttää välillä ihan omaa termistöään välillä jopa täysin virheellisesti. Englanninkielisestä versiosta kaikki ohjeet löytyvät helposti ja nopeasti.

Takaisin alkuun

Seuraava luku: ResurssienhallintaSeuraava luku

 

© Antti Karvonen & HYLTKK/S122