MaikkaVälikoeOhjelmaKeskusteluLopeta istuntoEtusivulleNavigointi


Jaksot:

Orientaatio ¤
Kurssin tavoitteet
Kurssin sisältö ja rakenne
Opiskelijoiden esittäytyminen

Muutama vinkki kurssin suorittamista varten

Resurssienhallinta


Linkit


Orientaatio

Tervetuloa opiskelemaan Oma tietokone tutuksi -kurssille!


Tietokoneiden hallinta on välttämätön taito tämän hetken työelämässä. Aina ei kuitenkaan riitä vain se, että osaa käyttää yleisimpiä ohjelmia ja klikkailla www-sivuja. Tällä kurssilla on tavoitteena oppia ymmärtämään tietokoneen toimintaa yleisellä tasolla niin, että eri ongelmatilanteiden syiden selvittäminen ja ratkaiseminen ovat helpommin pääteltävissä. Tietokone ei tämän kurssin jälkeen ole enää pelottava musta laatikko, joka tekee jotain tarkemmin määrittelemätöntä, vaan hallittavissa oleva työkalu siinä missä kynä ja paperikin.Kurssin sisältö ja rakenne:

Tämä kurssi kostuu orientaatiojakson lisäksi neljästä opiskelujaksosta, joista ensimmäinen, tietokonelaitteistoa koskeva osio on kaikista laajin. Kaikkea siitä ei tarvitse ymmärtää täysin - tarkoitus on vain raottaa salaisuuden verhoa ja kertoa suurin piirtein kuinka tietokone oikein toimii. Sisältö voi olla joillekin turhankin teknistä, mutta joukossa lienee niitäkin, joita nämä insinöörimäiset yksityiskohdat kiinnostavat. Jokainen opiskelujakso muodostaa oman kokonaisuutensa. Kaikki jaksot ovat auki Sinulle heti kurssin alusta alkaen. Näin voit tutustua oppimateriaaliin joustavasti silloin kun Sinulle parhaiten sopii.

Jaksokohtaisen oppimateriaalin sisällöt (alaluvut) näet otsikoina sivun vasemmassa palkissa. Palkin kautta sekä sivun alalaidasta löytyvää nuolta (Seuraava luku) klikkaamalla pääset siirtymään luvuissa eteenpäin ja jakson loputtua seuraavaan jaksoon. Jokaiselle otsikolle on oma sivunsa, ¤-merkki näyttää missä kohdassa olet menossa. Jaksoihin kuuluvat harjoitukset liittyvät keskeisesti oppimateriaaliin ja ne löytyvät oppimateriaalien keskeltä.

Lisäksi jokaisesta jaksosta löytyvät seuraavat kurssin kannalta keskeiset toiminnot tai sivut:

Ohjelma

Ohjelmasta näet tarkemmin mihin sisältöihin liittyy harjoituksia ja miten ja missä aikataulussa kurssilla edetään. Ohjelman löydät jokaisen sivun yläpalkista.

Extra

Extra-merkittyihin lisämateriaaleihin ei ole pakko tutustua. Varsinkin jos perusaineiston ymmärtämiseen menee aikaa, voi olla parempi olla sekoittamatta päätään yhtään enempää ja jättää nämä extra-osiot rauhaan.

Nippelitieto

Sekaan on sotkettu myös erikseen merkittyjä anekdootteja ja muuta triviatietoa kokonaisuutta keventämään.

Harjoitukset

Tekstin lisäksi kurssi sisältää pienimuotoisia harjoituksia sekä muutamia hieman vaativampia tehtäviä. Niiden tarkoituksena on tehdä koneesta tutumpi ja vähemmän pelottava laatikko. Siksi on suositeltavaa, että teet kaikki tehtävät ja pienetkin harjoitukset, vaikkei niitä tarvitsisikaan palauttaa. Lisäksi tehtävät sisältävät pieniä vinkkejä ja käyttöjippoja, joita ei muualla kurssimateriaalissa käsitellä. Pakolliset ja palautettavat tehtävät on aina merkitty erikseen.

Keskusteluryhmät

Keskustelut ovat jaksokohtaisia. Keskustelun avulla voit kysyä maikalta neuvoa ja antaa vinkkejä muille opiskelijoille harjoitusten oivalluksista ja kommervenkeistä. Maikka antaa keskusteluryhmässä myös lisävinkkejä ja muita tietoja. Ohjelmasta näet milloin harjoituksiin liittyvät keskustelut tapahtuvat.

Kurssin keskusteluryhmiä kannattaa ja pitää seurata, sillä maikka laittaa sinne silloin tällöin lisämateriaalia. Myöskin ongelmatilanteissa ja kurssin sisältöä koskevissa kysymyksissä suositellaan keskusteluryhmien käyttöä.

Välikokeet

Oppimateriaaleista löytyvät harjoitukset, joiden tekeminen on pohjana välikokeille. Orientaatiojaksoa lukuunottamatta jokaisesta jaksosta löytyy jaksokohtaiset välikokeet, jotka on nähtävissä Sinulle heti kurssin alusta saakka. Näin voit täydentää ymmärrystäsi aina sitä mukaan kun sitä kertyy. Tarkemmat ohjeet löytyvät ko. välikoesivuilta. Välikoesivut ovat henkilökohtaisia ja niitä ei näe kukaan muu kuin opiskelija itse. Ohjelmasta löydät aikataulun, milloin kunkin jakson välikoe täytyy viimeistään palauttaa! Välikokeiden lopussa on lähetä-painike, jota painamalla välikoe lähtee automaattisesti maikalle. Jokaisen välikokeen voi lähettää vain kerran. Välikokeeseen saat henkilökohtaisen palautteen.

Opiskelija on läpäissyt kurssin, kun hän on osallistunut riittävästi keskusteluryhmissä käytäviin keskusteluihin ja tehnyt kaikki pakolliset harjoitukset ja välikokeet. On kumminkin suositeltavaa tehdä myös ei-pakolliset harjoitukset, sillä niiden avulla jotkut käyttöä helpottavat vinkit ja jipot painuvat paremmin mieleen. Jos harjoituksia tehdessä kohtaat ongelmia, kysy niistä keskusteluryhmässä. Maikka seuraa niitä keskimäärin ainakin joka toinen päivä.

!?-painike

Vasemmassa sivupalkissa olevan huuto-kysymysmerkkipainikkeen takaa löytyy lomake, jonka avulla voit lähettää kurssin aikana palautetta tai kysymyksiä opettajan lisäksi myös kurssin www-toimittajalle ja koordinoijalle. Tarkemmat ohjeet löydät lomakesivulta.

Takaisin alkuunOpiskelijat esittäytyvät:

Kurssin aikana tuskin tulemme näkemään toisiamme, mutta kaikista lienee hauskempaa, jos saisimme jonkinlaisen kuvan toinen toisistamme. Esittäytyminen keskusteluryhmissä on samalla ilmoitus ja varmistus kurssille osallistumisesta. Opettajan esittelyn voitte lukea yläpalkin kohdasta "Maikka" - nyt on teidän vuoronne!

Esittäytyminen keskusteluryhmässä

Keskusteluryhmästä pääset takaisin tänne, kun valitset navigointivalikosta kohdan Orientaatio. Navigointivalikko sijaitsee ikkunan oikeassa yläreunassa sanan "Jaksot" alapuolella.

Esittäytymisen jälkeen siirry seuraavaan lukuun "Muutama vinkki kurssin suorittamista varten".Takaisin alkuunSeuraava luku

 

© Antti Karvonen & HYLTKK/S122